ברונכיטיס הינה דלקת סמפונות אשר גורמת לבצקות בדרכי האוויר, כיח והרגשה כללית מאד לא טובה. ברונכיטיס אקוטית (Acute bronchitis) הינה מחלה אשר מתפתחת באופן מהיר כתוצאה מזיהום, אשר יהיה לרוב וויראלי.
עם זאת, ברונכיטיס אקוטית יכולה להיגרם גם מחיידקים או פרזיטים אחרים. תקופת המחלה, בדרך כלל, תהיה למשך זמן של שבועיים עד שלושה שבועות בצורתה החמורה או מספר ימים בצורתה הקלה יותר, עד להרגשה טובה ושיפור בתסמינים.
החולים יסבלו משיעול, עם או ללא כיח, לפעמים חום, כאבי גרון, ובמקרים חמורים אף עייפות וחולשה קיצוניים.
כאשר גורם המחלה הינו ווירוס, לא יינתן טיפול אנטיביוטי, אלא רק סטרואידים ואינהלציה של מרחיבי סמפונות. בדרך כלל, מחלה זו תופיע בעונות החורף והסתיו.
עקב השיעול, יש לבצע במקרה זה אבחנה מבדלת אשר תנסה לבדוק האם המדובר על ברונכיטיס אקוטית, שעלת או שפעת. המקרים של שיעול עם חום וסימני קוצר נשימה, יהיה חשד לדלקת ריאות או שפעת.
גורמי המחלה
בתשעים אחוז ממקרי הברונכיטיס, מחולל המחלה יהיה ווירוס, כדוגמת influenza, RSV, adenovirus ואחרים.
למרות מגוון הגורמים, לרוב לא תתבצע תרבית לשם אבחון, או בדיקות סרולוגיות. במקרים מועטים בלבד, המחלה עלולה להיגרם מחיידקים או מזהמים כמו Chlamydia pneumonia ו- pertussis (הגורם לשעלת).
זיהום זה, יהיה מקור אשר יהיה, גורם לתגובה דלקתית של האפיתל, בדרכי האוויר הגדולים ולפעמים אף בקטנים יותר.
בבדיקות דם, ייראו לימפוציטים רבים, ושפעול של מערכת החיסון כולה (ריבוי תאי דם לבנים), בדומה למחלות זיהומיות אחרות. גורמים נוספים אליהם חשוף החולה כמו זיהום אוויר או עשן סיגריות, עלול להחריף את התסמינים ואף לסכן את החולה בסיבוכים ריאתיים- נשימתיים נוספים.
תסמיני המחלה
בדרך כלל, החולה יגיע למרפאת הרופא, כאשר השיעול הממושך מטריד את מנוחתו. לרוב, שיעול זה יהיה מלווה בכיח, תכיפות ודחיפות.
השיעול מהווה ביטוי להיצרות דרכי הנשימה. במהלך מחלה רגיל לא יופיעו סימנים נוספים כמו קוצר נשימה, חום או טכיקרדיה (המלווה בדופק מהיר).
תסמינים אלה אופייניים למחלות נוספת כמו שעלת, או ברונכיטיס כרונית, או דלקת של דרכי האוויר הקטנים (ברונכיוליטיס), ולכן אבחון ברונכיטיס לא תמיד יהיה חד משמעי.
בבדיקה פיזיקלית יוכל הרופא לשמוע צפצופים ונשימות ארוכות.
הסכנה הכרוכה במחלה זו היא הסיכון לפיתוח דלקות ריאה או מחלות ריאה כרוניות. ולכן, בחשד לברונכיטיס אקוטית יתבצע גם צילום חזה אשר יוכל לשלול מצב של דלקת ריאות. כאשר השיעול נמשך ליותר מעשרה עד עשרים יום, הוא עלול לפגוע תפקוד הריאתי.
טיפול בברונכיטיס אקוטי
מכיוון שלרוב, מחלה זו נגרמת עקב זיהום וויראלי, אין שום משמעות לטיפול אנטיביוטי.
לפעמים טיפול זה אף מאריך את משך המחלה, עקב עמידות הפתוגנים לתרופות המוצעות.
הטיפול, יתמקד בהקלה על התסמינים, אשר יכלול טיפול באינהלציות. טיפול זה נמצא יעיל במיוחד כאשר יש הפרעה כלשהי בתפקוד הריאתי.
מעבר לכך, ישנה אפשרות לרשום למטופל סטרואידים אשר יכולים לטפל במצבי שיעול ממושכים.
המלצות נוספות אשר יכולות להקל על מצב זה הוא שהייה במקום לח, שאיפת שמנים אתרים אשר יכולים לפתוח את דרכי הנשימה ועיסוי מקומי באזור החזה.
ברפואה המשלימה, יוצע לחולה טיפול אשר יוכל לחזק את מערכת החיסון שלו מחד, ולהילחם במזהם מאידך.
מעבר לכך, יוצעו לו צמחים או תרופות טבעיות אשר נועדו להקל על פעולת הכיוח אשר כה חיונית דווקא במחלה זו.
עם זאת, יש להיזהר מלרכוש סירופים לשיעול, אשר מדכאים את רפלקס השיעול ועלולים לגרום לצבירה נוספת של ליחה.
ראו גם: