זכאות לבדיקת מנטו לאבחון שחפת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

זכאות לבדיקת מנטו לאבחון שחפת

זכאות לבדיקת מנטו לאבחון שחפתתבחין מנטו הוא תבחין עורי לשחפת, זוהי בדיקה לאבחון מחלת השחפת המאפשרת לקבוע מצב הידבקות בשחפת, ובמיוחד כשהמחלה סמויה בקרב אנשים שלגביהם קיים חשד שנחשפו לחיידק השחפת, מחלה הנגרמת כתוצאה מזיהום חיידקי המועבר באמצעות הרוק אותו פולט החולה במצב של שיעול או עיטוש.

חיידקי השחפת פועלים באופן איטי ולכן התסמינים אליה עשויים להופיע אחרי חודשים ואפילו שנים מזמן ההדבקה. ברוב המקרים המערכת החיסונית מצליחה לצמצם את תחום הזיהום ומונעת את התפשטותו בגוף ומצב זה נקרא שחפת סמויה.

במצב זה, הגוף אמנם אינו מצליח להרוג את החיידקים אך מצליח לתחום את המחלה כך שהתפשטות הסימפטומים נעצרת, זהו כאמור מצב של שחפת סמויה או חביונית.

שחפת בישראל

בטרם החל הטיפול האנטיביוטי במחלה הייתה השחפת מחלה נפוצה אולם כיום חלה ירידה בתפוצתה כאשר מספר המקרים החדשים מדי שנה עומד על כ-350 חולים מדי שנה בהשוואה לכ-1500 חולים חדשים מדי שנה בתחילת שנות החמישים. ישראל נחשבת למדינה נקייה משחפת באופן יחסי למדינות מפותחות אחרות.

מרביתם של החולים בשחפת בישראל הגיעו אחיה ממדינות בהן שיעור החולים בה גבוהים כאשר מדובר בעיקר מפליטים מאפריקה, רק 15% מהחולים הם ילידי הארץ.

בדיקת מנטו

זוהי בדיקה עורית לשחפת הנועד לזהות הדבקה במחלה בעיקר במצבה הסמוי. הבדיקה מעידה על הידבקות ומגלה תגובה חיובית כשישה שבועות לאחר ההדבקה. אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה יפתחו תגובה חלשה לביצוע התבחין כאשר בקרב אנשים אשר קיבלו בעבר חיסון נגד שחפת עשויה להתפתח תגובה עורית קלה לאחר ביצוע התבחין.

על פי משרד הבריאות מומלץ לבצע תבחין מנטו בקרב ילדים מעל גיל חצי שנה ומבוגרים לפני נסיעה של שלושה חודשים ויותר למדינות הידועות בשיעורי תחלואה גבוהים בשחפת.

הבדיקה כוללת הזרקת חלבונים המופקים מדופן תא של חיידקי שחפת מוחלשים המוחדרים אל העור באזור האמה. במידה והאדם אינו חולה בשחפת סמויה לא תתקבל כל תגובה ובמידה וקיים זיהום סמוי תתפתח גבשושית אדומה באזור ההזרקה בתוך 48-72 שעות. לאור העובדה כי השחפת מתפתחת לאט ייתכן צורך חוזר לבצע את הבדיקה לאחר שנה.

מי זכאי לבדיקת מנטו?

זכאים לבדיקה מטעם קופות החולים הם:

  • מועמדים לעבודה בתחום הבריאות במסגרת בדיקות טרם כניסתם לעבודה.
  • חברי הקופה אשר יש להם סיבה רפואית לעבור את הבדיקה.
  • סטודנטים למקצועות הבריאות.
  • מועמדים לעבודה בקופות החולים.
  • חברי הקופה אשר קיים לגביהם חשד לשחפת.
  • מי שמתעתד לנסוע לחו"ל למדינות בהן יש חשש להידבקות.

חיסון נגד שחפת

הבדיקה אינה מתבצעת כדרך שיגרה בישראל ושימוש בבדיקת מנטו מומלץ רק לאוכלוסיות המצויות בסיכון להידבקות במחלה, לצורך הבדיקה יש להצטייד בפנקס החיסונים ובמידה ויש צורך בקבלת חיסון הוא יתבצע באמצעות החדרת חיידקים מוחלשים אשר יגרמו לייצור נוגדנים המונע את הזיהום וסיבוכים הכרוכים בו.

החיסון מאפשר התפתחות נוגדנים מבלי לגרום להיווצרות סימפטומים של המחלה. כיום החיסון מומלץ רק לילדים אשר נולדו באזורים מועדים לשחפת ועלולים להיות בסיכון גבוה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן