מהי בדיקת אקו לב?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת אקו לב

 

בדיקת אקו לבבדיקת אקו לב היא בדיקת אולטרה סאונד ללב. במהלך הבדיקה מכשיר האולטרה סאונד שולח גלי קול מהמכשיר וקולט אותן לאחר שהוחזרו מהלב. מהתמונה שנוצרת יכול הרופא לראות כיצד מתפקד שריר הלב, כיצד מתפקדים מסתמי הלב ובנוסף אפשר ללמוד על זרימת הדם בלב.

בדיקה זו היא בעלת חשיבות רבה ביותר שכן היא מאפשרת לרופא לראות את הלב ולקבל מידע נוסף לגבי פעילותו לעומת המידע שניתן להסיק מבדיקה גופנית בלבד. לבדיקת אולטרסאונד ללב שני יתרונות חשובים על בדיקות הדמיה אחרות. הראשון הינו שבבדיקה זו אין קרינה והשנייה היא שאפשר לעשות את הבדיקה כאשר הלב פעיל ובתנועה דבר שיכול להקשות על קבלת תמונה טובה באמצעי הדמיה אחרים.

בדיקה זו מבוצעת מסיבות רבות, כולל הצורך באיתור  חיפוש מומי לב מולדים, הערכת תפקוד הלב בחולים עם אי ספיקת לב ולאחר התקף לב, הערכת תפקוד מסתמי הלב בחולים עם הצרות או אי ספיקה של מסתמי הלב וכן חיפוש מוקדים זיהומיים בלב.

מהלך בדיקת אקו לב

את הבדיקה ניתן לעשות במספר דרכים שונות. הדרך הראשונה והנפוצה היא אקו דרך בית החזה. בבדיקה זו ממקם הבודק את מתמר מכשיר האולטרה סאונד על נקודות שונות בבית החזה, שהן, מעל לכלוב הצלעות באזור הצוואר, בין הצלעות ומתחת לצלעות. בדיקה זו לא מצריכה הרדמה והיא מלווה במעט מאוד אי נוחות אם בכלל. כמו בבדיקות אולטרה סאונד אחרות יש צורך בשימוש בג'ל ששמים על העור כדי שהמכשיר יעבוד בצורה מיטבית.

השיטה השנייה בה ניתן לבצע את הבדיקה היא דרך הוושט. בדרך זו, תחת טשטוש הנגרם על ידי נתינת חומר מרדים לחולה, מכניס הרופא את מתמר המכשיר לתוך הושט. בדיקה זו נותנת זווית ראיה נוספת ללב שאינה יכולה להתקבל בבדיקה דרך בית החזה. בדיקה זו איננה נפוצה כמו הבדיקה דרך בית החזה והיא מבוצעת למשל כדי לחפש מוקדים זיהומיים בחולים עם חשד לזיהום במסתמי הלב.

השיטה השלישית – אקו במאמץ

מאחר וישנן בעיות בלב שמופיעות רק בזמן מאמץ כגון מחלות של העורקים הכליליים המזינים את הלב בדם, ניתן לעשות בדיקת אקו לפני ומיד אחרי מאמץ ולהשוות ביניהן. במהלך הבדיקה החולה מבצע פעילות גופנית כגון רכיבה על אופניים או פעילות גופנית על הליכון. בחולים שלא יכולים לעשות פעילות גופנית עקב מגבלות ניתן לתת תרופה אשר תאיץ את פעילות הלב ובכך לדמות מצב של מאמץ גופני.

בכל אחת מצורות הבדיקה ניתן לקבל שתי סוגים של תמונות. התמונה האחת היא תמונת מבנה של הלב ובה ניתן לראות את תנועת שריר הלב, צורתו ועוביו וכן את תנועת המסתמים. סוג התמונה השני מתקבל על ידי שימוש בעיקרון דופלר. בתמונות אלה ניתן לקבל מידע לגבי זרימת הדם בלב האם הוא תקין או שמא יש זרימת דם בכיוונים שאינם תקינים. בנוסף ניתן ממידע זה להסיק על הלחצים המופעלים על פני המסתמים השונים.

לבדיקת אקו דרך בית החזה אין צורך בהכנה מיוחדת. לבדיקה דרך הושט יש להיות בצום מספר שעות לפני הבדיקה. כמוכן לא ניתן לנהוג הביתה לאחר הטשטוש ולכן צריך להיערך להסעה הביתה על ידי אדם אחר. לבדיקת מאמץ מומלץ להביא ביגוד נוח לביצוע פעילות גופנית.

תופעות לוואי וסיכונים

לבדיקת האקו סיכונים מעטים. כאשר הבדיקה מבוצעת דרך בית החזה תיתכן קצת אי נוחות מלחץ המתמר או מהג'ל. בדיקה דרך הושט היא קצת יותר מסוכנת שכן היא כוללת טשטוש והכנסת המתמר לתוך הושט דבר שיכול לעיתים נדירות לפגוע באיברים בושט ובאיברים סמוכים. לאחר אקו דרך הושט ייתכן כאב גרון. לבדיקת אקו במאמץ אין סיכונים או תופעות לוואי מיוחדות למעט סיכונים או תופעות לוואי של ביצוע המאמץ עצמו. על הרופא המפנה לוודא שאין סכנה בביצוע מאמץ לפני הבדיקה.

בדיקת האקו בודקת דברים רבים ומכאן שיכולות להיות תוצאות תקינות או פתולוגיות. הבדיקה יכולה לזהות בין השאר בעיות מבניות מולדות למשל אי סגירת מחיצות הלב. בחולים לאחר התקף לב ניתן לקבל מידע על תפקוד הלב, בעיקר תפקוד החדר השמאלי, ועל תפקוד פעולת המשאבה של הלב. בחולים עם בעיות מסתמיות ניתן להעריך את חומרת ההיצרות ולתכנן טיפול בהתאם.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן