עישון סיגריות ומוצרי טבק נוספים הוא אחד הגורמים המובילים לתחלואה, וגורם למחלות רבות כמו סרטן הריאה, מחלות לב איסכמיות, מחלות ריאה חסימתיות ומחלות נוספות. ועל כן, הגמילה מעישון חשובה ביותר על מנת להימנע מהתפתחות מחלות שונות ושיפור איכות החיים.
- מחלות קרדיווסקולריות – הפסקת עישון גורמת תוך שנה לירידה משמעותית בסיכון למחלות קרדיווסקולריות. קיימים מחקרים המראים שתוך שנתיים הסיכון למחלות אלה יורד עד לרמה של אנשים אשר לא מעשנים.
- סרטן הריאה – הפסקת עישון גורמת תוך 5 שנים להפחתה כמעט מוחלטת של הסיכון לסרטן הריאות.
- מחלות ריאה – הפסקת עישון גורמת להפחתה משמעותית של הסיכון להתפתחות מחלות ריאה, אך לעומת המחלות האחרות הסיכון לכך עדיין נשמר.
הסיכויים שגמילה מעישון באופן עצמאי ועל סמך "מוטיבציה בלבד" נמוכים מאוד, ועומדים על כ-3%, ואי לכך על מנת לשפר את הסיכויים להיגמל מעישון יש להשתמש בשיטות מקצועיות. קופות החולים מציעות כיום שיטות רבות לגמילה מעישון, כמו סדנאות גמילה ותחליפי ניקוטין וסיגריות, אשר משפרים את סיכויי ההצלחה לכ-30%.
תחליפי ניקוטין
כיום ניתן לרכוש בכל בית מרקחת תחליפי ניקוטין כמו מסטיקים, מדבקות וחומרים שונים, אשר מחליפים את הניקוטין המגיע לגוף דרך הסיגריות.
תחליפי הניקוטין עוזרים למכורים לעישון לספק לגופם את הניקוטין ללא הצורך בעישון סיגריות. השימוש בתחליפי ניקוטין עוזר להפחית את כמות הסיגריות ליום, ובכך משפר את סיכויי ההצלחה בגמילה.
עם זאת, השימוש בתחליפים אינו יעיל בטווח הארוך ומספק בעיקר שיפור לטווח הקצר בלבד.
מעוניינים להיגמל מסיגריות? – לחצו כאן
סיגריות אלקטרוניות
הסיגריות האלקטרוניות פופולאריות מאוד בשנים האחרונות ומספק למעשנים ניקוטין ללא החומרים המסוכנים הנוספים הנמצאים בסיגריות.
בעוד הסיגריות האלקטרוניות דומות מאוד לסיגריות ה"אמיתיות" ויוצרות חוויה של עישון סיגריה, הן עדיין מכילות מספר חומרים מסוכנים ותוצאות השימוש בהן לא ידועות כעוזרות באופן משמעותי להפסקת העישון.
אי לכך, משרד הבריאות לא תומך בשימוש בסיגריות האלקטרוניות הנחשבות למסוכנות ולא בריאות, ומומלץ לוותר עליהן ולהשתמש בתחליפי עישון אחרים.
תרופות לגמילה מעישון
הדרך שהוכחה כיעילה ביותר להפסקת עישון היא שימוש בתרופות לגמילה מעישון. תרופות כמו צ'מפיקס וזייבן הוכחו כיעילות מאוד, וסיכויי ההצלחה של המטופלים המשתמשים בהן עומדים על כ-20%.
יש לזכור שבדומה לכל תרופה, גם התרופות האלה גורמות לתופעות לוואי שונות כמו עצבנות ודיכאון, ולכן אינן מתאימות לרוב המטופלים.
סדנאות לגמילה מעישון
אחת הדרכים לשפר את סיכויי הצלחת הגמילה מעישון היא נוכחות בסדנאות שונות לגמילה מעישון.
רוב קופות החולים מציעות כיום סדנאות לגמילה מעישון הכוללות מספר מפגשים בהם מדריכים את המטופלים ועוזרים להם בתהליך הגמילה. סדנאות הגמילה מתבססות על טיפול ברמה הקוגניטיבית העוזר לסייע להפסקת ההתמכרות ולהקטנת הצורך הבסיסי בסיגריות.
שיטה זו נחשבת ליעילה במיוחד, בעיקר בשילוב עם תחליפי ניקוטין, ועבור מטופלים המתמידים בה מדובר בכ-50% הצלחה. יש לציין שבמקרה זה ההיענות לטיפול חשובה ביותר, ומטופלים ה"מזלזלים" בסדנאות ולא מבצעים את הנדרש מהם בצורה טובה לא יצליחו במשימת הגמילה.
מה עוד יסייע להפסקת העישון?
שינוי אורח החיים והבנה לגבי חשיבות הבריאות עוזרים באופן משמעותי להפסקת העישון. במקרים אלה רצוי להתמיד ב:
- פעילות גופנית – עוזרת להרגשה הכללית ומונעת את הצורך בסיגריה. הפעילות הגופנית גורמת לרוגע ומשפרת לכן את סיכויי הגמילה.
- התרחקות ממעשנים – עישון סיגריות הוא אקט חברתי, ולכן הימצאות בנוכחות מעשנים מגביר באופן משמעותי את הסיכון לחזור לעשן. ועל כן, התרחקות ממעשנים חשובה ביותר לשיפור סיכויי הגמילה.
- לעיסת מסטיק – גירוי הפה על ידי לעיסת מסטיק, ממתקים או כל דבר אחר מפחית את הרצון לעשן סיגריה. הגירוי האוראלי הוא בעל חשיבות גדולה מאוד בעישון, וגירוי הפה עוזר לשיפור סיכויי הגמילה מהעישון.
ראו גם: