ברונכיטיס זה דלקת של דרכי האוויר בריאות, וזהו מצב שיכול להסתמן כאקוטי או כרוני. ברוב המקרים, הברונכיטיס החריפה מתפתחת לאחר זיהום של מערכת הנשימה ואילו הברונכיטיס הכרונית היא תוצאה של עישון במשך שנים רבות.למרות שמדובר במצב לא נעים, ברונכיטיס חולפת בדרך כלל תוך מספר ימים ולא גורמת להפרעות בטווח הארוך.
סימני ברונכיטיס?
ברונכיטיס גורמת לסימנים של הפרעה נשימתית המתבטאת בשיעול, הפרשת ליחה רבה ועייפות קשה.
הגודש הרב אצל חולי ברונכיטיס מפריע לתהליך הנשימה והליחה המופרשת עשויה להיות שקופה או צהובה. כמו כן, ברונכיטיס עלולה לגרום לחום וצמרמורות ואי נוחות באזור בית החזה.
השיעול בברונכיטיס הוא טורדני, ובדרך כלל נמשך מספר שבועות עד שהבעיה נפתרת. במידה והשיעול נמשך 3 חודשים במשך שנתיים ברצף, מדובר בברונכיטיס כרונית.
מה גורם לברונכיטיס?
ברונכיטיס חריפה נגרמת בעיקר על ידי וירוסים של מערכת הנשימה. במקרים אלו, הטיפול באנטיביוטיקה כמובן אינו אפקטיבי ויש להמתין בסבלנות עד שהמחלה חולפת.
כאשר מדובר בברונכיטיס כרונית, הגורם העיקרי הוא עישון, אשר גורם לפגיעה בדרכי האוויר ומוביל לדלקת כרונית.
אבחנת ברונכיטיס
עיקר האבחנה של ברונכיטיס היא אבחנה קלינית, על פי הסימנים השונים. בדרך כלל בימים הראשונים של המחלה קשה להבחין בינה ובין צינון או מחלה אחרת של דרכי הנשימה. במקרים חריגים בהם האבחנה אינה חד משמעית והרופא מעוניין לערוך בירור נוסף, מבצעים את הבדיקות הבאות:
- צילום חזה – מאפשר לאבחן דלקת ריאות או מצבים רפואיים אחרים הגורמים לשיעול טורדני.
- דגימת ליחה – בודקת נוכחות חיידקים אשר עלולים להוביל לשיעול. בידוד החיידק מאפשר כמובן טיפול אנטיביוטי יעיל.
- בדיקת תפקודי ריאה – מאפשר לבחון את נפחי הריאה ואת יכולת השאיפה והנשיפה של הנבדק. באמצעות בדיקה זו ניתן לאתר מחלות שונות כמו אסתמה או אמפיזמה ולהמשיך בירור נוסף.
הטיפול בברונכיטיס
מטרת הטיפול בברונכיטיס היא להקל על הסימפטומים ולספק הקלה במהלך הנשימה. ברוב המקרים, ברונכיטיס חריפה דורשת טיפול סימפטומטי בלבד כמו מנוחה, תרופות להקלה על הכאב ושתיה מרובה.
כמו כן, רצוי לשמור על סביבה חמימה ולחה. במקרים חריגים, יש צורך לטפל בתרופות כמו אנטיביוטיקה, תרופות להקלה על השיעול ותרופות נוספות.
- אנטיביוטיקה – למרות שרוב מקרי הברונכיטיס נגרמים על ידי זיהום ויראלי, פעמים רבות מתפתח זיהום חיידקי משני על רקע הברונכיטיס. במקרים אלו מטפלים באנטיביוטיקה על מנת למנוע את התפתחות הזיהום הריאתי המסוכן. הטיפול האנטיביוטי לא מוצע לכל חולה הסובל מברונכיטיס אלא מסופק לחולים בסיכון, כמו מעשנים או חולים עם מערכת חיסונית חלשה.
- תרופות להקלה על השיעול – קיימות תרופות המקלות על תהליך השיעול ומונעות את ההפרעה הקשה לאיכות החיים הנגרמת כתוצאה ממנו. באופן כללי, רופאים "לא אוהבים" להשתמש בתרופות נגד שיעול, בעיקר מכיוון שלרפלקס השיעול תפקיד חשוב, ובעזרתו חלקיקים זרים מוצאים מדרכי האוויר. עם זאת, במקרים שהשיעול קשה ביותר ואף לא מאפשר לישון בלילה, ניתן בהחלט להשתמש בתרופות נגד שיעול.
המלצות לסובלים מברונכיטיס
אנשים הסובלים מברונכיטיס חריפה יכולים לאמץ מספר המלצות שיעזרו להם להתמודד עם המחלה החריפה ולמנוע התלקחויות של ברונכיטיס בעתיד.
- הימנעות מגירוי הריאות – אחד הגורמים המשמעותיים להתלקחות הברונכיטיס הוא גירוי של דרכי האוויר והריאות, כמו עישון או שאיפת חלקיקים זרים. ועל כן, על אנשים הסובלים מברונכיטיס להימנע ככל הניתן מעישון או מנוכחות בסביבת מעשנים, וכמו כן להשתמש במסיכות להגנה מפני חלקיקים זרים במידת הצורך.
- שימוש במכשירי אדים – אדים עוזרים להקלה על הגודש בדרכי האוויר, ועל כן מקלים באופן משמעותי את הרגשת החולים בברונכיטיס. ולכן, שימוש במכשירי אדים יכול לעזור במקרים רבים של ברונכיטיס חריפה או התלקחויות חוזרות של המחלה.
ראו גם: