מהו תפליט בריאות וכיצד מטפלים בו?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תפליט בריאות

תפליט בריאותתפליט בריאות הינו מצב שבו קיימת הצטברות נוזל. למעשה, ההצטברות איננה בריאות עצמן כי אם בין צמד הקרומים העוטפים את הריאות. הקרומים הללו, המקיפים את הריאות וצמודים לבית החזה מכילים באופן טבעי נוזל הבא לסייע בפעולת הנשימה אולם כמותו מינימלית.

כשנקבע אבחון לנוכחות התפליט, המשמעות היא שכמות הנוזלים עולה בהרבה על הרצוי והמקובל. הנוזל, שמגיע באמצעות כלי דם זעירים נספג באופן טבעי באופן מהיר מאוד אך במצבים שיתוארו להלן, הספיגה מואטת ואז מצטבר עודף נוזלים שעשוי בין היתר להוביל לקשיי נשימה ולכאבים.

הסיבות להופעת תפליט בריאות

בדרך כלל, היווצרות תפליט כאמור נובעת ממצב רפואי נלווה. במילים אחרות, זהו למעשה תסמין למחלות שחלקן קשור בריאות, אך לא בהכרח. אף כי תסמין מסוג זה נפוץ מאוד במחלות ריאה שונות, כגון מחלת ריאות חסימתית כרונית, הרי שהסיבה הראשונה במעלה לכך היא אי ספיקת לב. אי ספיקה כאמור עלול להביא להצטברות נוזלים בתוך הריאות עצמן ובשלב מאוחר יותר חלק מן הנוזל מופרש החוצה אל החלל שבין הקרומים.

דלקת ריאות היא מצב נוסף המקושר עם היווצרות תפליט. מדובר בדלקות על רקע מגוון, שיכול להיות עם מעורבות סוגים שונים של חיידקים. יש והצטברות הנוזלים במצב זה תהיה רבה כל כך עד שיהיה צורך, במקביל לטיפול בדלקת עצמה, לבצע פינוי דחוף של עודפי התפליט. כאשר ישנן עדויות לכך כי זיהום חיידקי הגיע לתפליט יתכן צורך בטיפול אגרסיבי יותר מהמקובל.

מלבד מצבים דלקתיים או אי ספיקת לב, היווצרות של תפליט בריאות עשויה להעיד על קיומו של סרטן, לעיתים בשלב התחלתי. לכן יש להתייחס בכל הרצינות לקיומו של הנוזל במיוחד כאשר לא קיימת מעורבות דלקת או אי ספיקה. כאשר הנוזל מקושר לתהליך סרטני, בין אם מדובר בסרטן הריאות ובין אם מדובר בסרטן של הלימפה, יהיה הנוזל מאופיין בהימצאות כמות חלבונים רבה. בנוסף לאמור לעיל, היווצרות התפליט יכולה להגיע על רקע אחר כגון מחלות וויראליות, שחפת, תסחיף ריאה (כלומר חסימה בעורקי הריאות) ועוד.

אבחון באמצעות ניקור ריאתי

בחלק מהמצבים, קיומו של תפליט ריאות איננו מסוכן כשלעצמו ועם מתן טיפול למחלה שברקע – התפליט ייספג עם הזמן. יחד עם זאת, לעיתים חיוני לטפל וכן ניתן להשתמש בנוזל לצרכי אבחון רפואי.

לצורך כך, ניתן לבצע ניקור, כלומר מבצעים דקירה באזור שבין הקרומים לצורך שאיבת כמות קטנה מן הנוזל. בניקור שגרתי נאספים כעשרים מיליליטר מן התפליט לצורך סקירה במעבדה. רק לאחר סיום האבחון ניתן לקבל החלטה מהו הטפול שיקבל החולה ויוחלט האם יהיה צורך בהתערבות נוספת.

בדיקות לזיהוי תפליט בריאות

זיהוי קיומו של התפליט בריאות מתקיים על פי רוב על ידי ביצוע צילום חזה. צילום שכזה הינו פרוצדורה מקובלת כאשר קיימים כאבים בחזה, כאשר ישנו חשד לדלקת ריאות או כאשר נעשית ביקורת בקרב חולים שהחלימו לא מכבר מדלקת ריאות אך מצויים במעקב. יש והחולים הסובלים מתפליט ריאות סובלים מתחושה של לחץ בריאות, כאבים וקשיי נשימה.

גישת הטיפול

במידה וכך הוא המצב, ישנה אפשרות לבצע ניקור מסוג אחר, שמטרתו לא רק אבחנתי אלא גם הקלת הלחץ הנובע מעודף הנוזל. כמו כן, מקובל מאוד להעניק טיפול מסוג זה גם כאשר קיימת הערכה שהתפליט מזוהם או כולל מוגלה. בקרב חולי אי ספיקת לב, לא תמיד הניקור חיוני שכן הטיפול באי הספיקה עשוי לפתור את הבעיה. גם כאשר הרקע הינו מחלות ווירליות, לרוב אין צורך בטיפול מיוחד בתפליט, שעם הזמן נספג.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן