יתר לחץ דם ריאתי מופיע על רקע תנגודת של כלי הדם הריאתיים ועלול להוביל לאי ספיקת לב ימנית. קיימים מצבים שגורמים להיצרות, חסימה או הרס של כלי הדם הריאתיים המובילים לעלייה בלחץ הדם הריאתי.לחץ הדם מושפע באופן ישיר מהתנגדות כלי הדם, ובמידה והם מוצרים הוא כמובן עולה. בדומה ליתר לחץ דם סיסטמי, המושפע ממצבים שונים הגורמים להיצרות עורקי הגוף, כך גם לחץ דם ריאתי מופיע לאחר היצרות כלי הדם הריאתיים.
ככל שלחץ הדם הריאתי עולה, העומס על חלקו הימני של הלב עולה גם כן, ובסופו של דבר עלולה להיגרם פגיעה לשריר הלב ואי ספיקת לב.
יתר לחץ דם ריאתי היא בעיה פרוגרסיבית, שהולכת ומחמירה עם הזמן וגורמת לבעיות במערכות גופניות שונות.
מה גורם ליתר לחץ דם ריאתי?
הפגיעה בכלי הדם הגורמת לעליה בלחץ הדם הריאתי נגרמת כתוצאה ממחלות שונות, כאשר הפגיעה הנפוצה ביותר היא על רקע היפוקסיה, הגורמת לכיווץ של כלי הדם.
קיימים גורמים שונים המובילים לעליה בלחץ הדם הריאתי, כאשר העיקריים הם:
- תסחיף ריאתי – גורם להפרעה בזרימת הדם הריאתית ולהיפוקסיה הגורמת לכיווץ כלי הדם הריאתיים. כתוצאה מהתסחיף לחץ הדם הריאתי עולה, ובמידה ואינו מטופל עלולה להיגרם אי ספיקת לב.
- מחלות ריאה חסימתיות – מחלות כמו אמפיזמה או ברונכיטיס כרונית גורמות בהדרגה להתפתחות יתר לחץ דם ריאתי, בין היתר על רקע ההפרעה בחמצון רקמת הריאה וכיווץ כלי הדם בתגובה.
- מחלות רקמת חיבור – מחלות אוטואימוניות כמו סקלרודרמה, לופוס ומחלות נוספות גורמות לפגיעה קשה בריאה שמובילה ליתר לחץ דם ריאתי.
- דום נשימה בשינה – ידוע כמעלה לחץ דם ריאתי, ככל הנראה על רקע הפרעות ממושכות באספקת האוויר לריאות.
- מומים לבביים מולדים – מומים שונים גורמים להפרעה בזרימת הדם ולהתנגדות גדולה המובילה ליתר לחץ דם ריאתי.
- מחלות ריאה אינטרסטיציאליות – מצבים הגורמים להתפתחות רקמה צלקתית בין נאדיות הריאה, המגבירה את התנגודת הריאתית ומעלה את לחץ הדם הריאתי.
- היפוקסיה על רקע עליה לגובה – הירידה ברמת החמצן בדם הנגרמת כאשר עולים לגבהים של מעל 3000 מ' גורמת גם כן ליתר לחץ דם ריאתי
סימנים של יתר לחץ דם ריאתי
סימנים אלו מופיעים רק בשלבים מאוחרים של המחלה, ואנשים עלולים לסבול מהמצב לאורך שנים ארוכות מבלי לדעת על כך.
מהרגע שהסימנים מופיעים, המצב מתדרדר ותוך תקופה קצרה עלולה להתפתח גם אי ספיקת לב ימנית.
הסימנים העיקריים של יתר לחץ דם ריאתי כוללים בעיקר קוצר נשימה ובצקות. קוצר הנשימה מופיע בתחילה בעיקר במאמץ ובשלבים מתקדמים יותר של המחלה הוא עלול אף להופיע במנוחה.
הבצקות הן מאפיין בולט מאוד של יתר לחץ דם ריאתי, והן מתבטאות בבצקת בקרסוליים, ברגליים ובמיימת בבטן.
כמו כן, חולים אלה עלולים לסבול מכיחלון (בעיקר בשפתיים ובעור), כאבי חזה, התעלפויות והתדרדרות במצב הכללי.
הסיבוך העיקרי של יתר לחץ דם ריאתי – אי ספיקת לב ימנית
הבעיה העיקרית והמדאיגה ביותר כאשר מדובר בחולים עם יתר לחץ דם ריאתי היא התפתחות של אי ספיקת לב ימנית.
צידו הימני של הלב אחראי על קבלת דם מהמערכת הורידית והזרמתו אל הריאות, והוא בדרך כלל עובד בלחצים נמוכים.
כאשר התנגודת הריאתית עולה, על צידו הימני של הלב לעבוד כנגד לחץ גדול יותר, לדחוף את הדם חזק יותר וכתוצאה עלולה להתפתח אי ספיקת לב.
הטיפול ביתר לחץ דם ריאתי
נכון להיום לא קיים טיפול המרפא את הבעיה, אך ניתן להקל על הסימפטומים ולמנוע את ההתדרדרות בדרכים שונות.
עיקר הטיפול מתבצע על ידי תרופות להרחבת כלי דם ולהקלה על פעילות הלב. בנוסף, במקרה של בצקות ניתן להשתמש במשתנים ושימוש בחמצן נפוץ מאוד על מנת למנוע היפוקסיה ולשמור על רמת חמצן תקינה.