תסחיף ריאתי נגרם על ידי קריש דם שנודד בגוף ומגיע לריאות, שם גורם לחסימה של כלי דם. רוב המקרים של תסחיף ריאתי נגרמים על ידי קריש הנוצר בורידי הרגליים כחלק מתהליך פקקת ורידים, הנודד דרך המערכת הורידית אל הריאות.
תסחיפים ריאתיים מופיעים בעיקר באנשים שבסיכון, אך יכולים להיגרם גם לאנשים בריאים לחלוטין, ומדובר בבעיה נפוצה יחסית המתבטאת בקוצר נשימה פתאומי ובלתי מוסבר.
למרות שמדובר במצב שעלול לסכן חיים, טיפול מהיר בנוגדי קרישה מטפל בתסחיף הריאתי בצורה טובה ומונע את החמרת המצב.
מה גורם לתסחיף ריאתי?
תסחיף ריאתי נגרם לאחר שחומר זר, ובעיקר קריש דם, עושה את דרכו בצורה פתולוגית אל הריאות וגורם לחסימה. מלבד קרישי דם, תסחיף ריאתי עלול להיגרם גם משומן שהגיע לאחר שבר בעצמות, מחלק מגידול או כתוצאה מבועת אוויר.
רוב מקרי התסחיפים הריאתיים נגרמים אצל אנשים הסובלים מ"פקקת ורידים" – מצב בו ורידי הרגליים נמצאים באי ספיקה ועלולים להתפתח בהם קרישי דם.
התסחיף הריאתי גורם לבעיה לאספקת החמצן לגוף, והחסימה שנוצרה מונעת את שחלוף הגזים. ולכן במקרים של תסחיף קטן, עלולים להופיע סימנים מינוריים אך במקרים של תסחיף גדול עלולים להופיע סימנים קשים ביותר ומדובר במצב מסכן חיים.
גורמי סיכון לתסחיף ריאתי
למרות שתסחיפים ריאתיים מופיעים גם אצל אנשים בריאים, מדובר במחלה האופיינית לאנשים הנמצאים בסיכון. גורמי הסיכון העיקריים לתסחיף ריאתי הם:
- חוסר תנועה – אנשים הנמצאים בחוסר תנועה, כמו במהלך טיסות ארוכות או כאלה המרותקים למיטה בעקבות ניתוח קשה נמצאים סיכון רב לפתח תסחיף ריאתי. במקרים אלה, קיים סיכון רב יותר להתפתחות קריש בורידי הרגליים ועל כן הסיכון לתסחיף ריאתי עולה.
- רקע של פקקת ורידים – פקקת ורידים נגרמת לאחר בעיה בתפקוד המסתמים הורידיים, ומעלה את הסיכון להתפתחות קרישי דם. אנשים הסובלים מפקקת ורידים ולא מטופלים נמצאים לכן בסיכון גבוה מאוד לפתח קרישי דם ותסחיפים ריאתיים.
- היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר – מקרים של קרישיות יתר במשפחה מעלים את הסיכון להתפתחות קרישי דם, שעלולים כמובן להסתיים כתסחיפים ריאתיים.
- הריון – הלחץ על ורידי האגן גורם למצב של ניקוז ורידי לקוי, המגביר את הסיכוי להתפתחות קרישי דם ועלול להוביל להתפתחות תסחיפים ריאתיים.
- שימוש בגלולות נגד הריון – אסטרוגן המצוי בגלולות נגד הריון מגביר את תפקוד מערכת הקרישה ולכן גורם לסיכון יתר להתפתחות פקקת ורידים ותסחיפים ריאתיים.
- עישון ומשקל יתר – מעלים גם כן את הסיכון לכך במנגנונים שונים.
סימני תסחיף ריאתי
הסימנים העיקריים של תסחיף ריאתי הם קוצר נשימה פתאומי, שיעול וכאבים בחזה.
- קוצר הנשימה נגרם לאחר שהתסחיף חסם חלק מהריאה וגרם לבעיה נשימתית קשה. מדובר בקוצר נשימה שמתפתח בצורה מהירה ופתאומית, ולא נוצר כחלק ממחלת רקע אחרת. בנוסף לקוצר הנשימה, חלק מהחולים סובלים גם משיעול, שלעתים אף מופיע כשיעול דמי.
- כאב חזה הוא סימן חשוב מאוד לתסחיף ריאתי, ומתבטא ככאב המופיע גם במנוחה ולעתים מתגבר במהלך נשימה מאומצת.
- נפיחות ואדמומיות ברגליים – מלבד הסימנים הנשימתיים, ניתן לראות אצל חולים הסובלים מתסחיף ריאתי נפיחות בשוקיים או בירכיים המלווה באדמומיות וכאב. סימן זה מופיע בדרך כלל ברגל אחת ומבטא את פקקת הורידים שהובילה לתסחיף.
הטיפול המיידי בתסחיף ריאתי
הטיפול המיידי בתסחיף ריאתי הוא תרופות נוגדות קרישה (אנטיקואגולנטים). בדרך כלל מקובל להשתמש בקלקסן, המונע יצירה של קרישים נוספים ומאפשר לגוף לפרק את התסחיף ללא חשש.
במקרים קשים, ניתן גם להשתמש בתרופות ממיסות קרישים, אך טיפול זה פחות מקובל בעיקר בגלל החשש לדימום.