זיהום אוויר פירושו כניסת חלקיקים כימיים וביולוגיים לאוויר שאינם חלק מהמרכיבים הטבעיים שלו, או שכמותו של אחד מהמרכיבים הטבעיים באוויר עולה בצורה מופרזת. חלקיקים מזהמים אלו יכולים להיות כימיקלים, גזים רעילים וכדומה, והם משפיעים בצורה הרסנית על החי והצומח בכדור הארץ.
זיהום האוויר עולה בהתמדה מדי שנה כתוצאה מגידול בתעשייה ובייצור, בשימוש בתחבורה המבוססת על שריפת דלק, בתרבות צריכה לא אקולוגית וכן הלאה.
זיהום אוויר גורם נזק לגורמים סביבתיים כמו אקלים, חקלאות, מבנים וכדומה. זה בא לידי ביטוי למשל בדלדול שכבת האוזון, ירידת גשם חומצי, התחממות עולמית ועוד.
כן הוא מהווה מפגע בריאותי חמור כיוון שאיכותו של האוויר שאנו נושמים נפגמת, וכך נכנסים לגופנו חומרים רעילים הגורמים למחלות רבות. בכל שנה מתים ברחבי העולם 4.6 מיליון אנשים כתוצאה מזיהום אוויר.
גורמי זיהום אוויר
זיהום אוויר יכול להיגרם ממקורות טבעיים או ממקורות אנושיים.
מקורות טבעיים:
- התפרצות הר געש שבעקבותיה נפלטים כמויות של כלור, גופרית וחלקיקי עפר.
- שריפות טבעיות (לא הצתות) הגורמות לפליטת עשן ופחמן דו-חמצני.
- אבק הנישא עם הרוח באזורים מדבריים
- גזים הנפלטים מבעלי חיים, בפרט צאן ובקר
- גז רדון הנפלט מהקרקע
מקורות אנושיים:
- שריפות מכוונות (הסקה, מדורה וכדומה)
- כלי רכב המונעים באמצעות דלקים
- אבק הנוצר ממחצבות וכדומה
- מפעלי תעשייה
- תחנות כוח
- ריסוסים חקלאיים
- חומרים ביתיים הפולטים אדים רעילים בעת השימוש בהם כגון צבע, חומרי ניקוי, תרסיסים וכדומה.
- תעשייה צבאית כגון נשק גרעיני, טילים, טנקים וכן הלאה.
זיהום אוויר ומחלות
למרות המודעות הנמוכה יחסית של השפעתו ההרסנית של זיהום האוויר על הבריאות, למעשה מתים יותר אנשים בשנה ברחבי העולם כתוצאה מזיהום אוויר מאשר מתאונות דרכים. זיהום אוויר עלול לגרום לשלל מחלות באופן ישיר או עקיף, וכן להחמיר מחלות קיימות. עיקר השפעתו על הבריאות הוא במחלות ריאה ונשימה. המחלות העיקריות הנגרמות או מוחמרות מזיהום אוויר הן:
- מחלות הקשורות במערכת הנשימה: אסטמה, ברונכיט, בצקת בדרכי הנשימה, דלקת ריאות, אלרגיה, שיעול ועוד.
- מחלות לב וכלי דם כגון טרשת עורקים, סוכרת וקרישי דם.
- השפעות על המוח: ישנם מזהמים המשפיעים גם על המוח כגון עופרת, אשר יכולה לגרום להפרעות קשב וריכוז, ירידה באינטליגנציה, דיכאון, עייפות, בעיות פוריות ועוד.
- גידולים כגון סרטן הריאה וסרטן השד.
מחקרים על זיהום אוויר
מחקרים שנעשו בעשור האחרון מראים על קשר בין זיהום אוויר לסרטן. המחקרים מצביעים על עלייה בשיעורי התחלואה בסרטן באזורי עירוניים. למשל בישראל נמצא שבערים חיפה, תל אביב ובאר שבע שיעור התחלואה גבוה יותר יחסית לכלל האוכלוסייה וההשערה היא שהמקור לכך הוא הזיהום הנגרם ממכוניות וממפעלים.
דרכים לצמצום זיהום אוויר
- שטחים ירוקים – עצים מטבעם קולטים פחמן דו-חמצני ופולטים חמצן לאוויר. פעולה זו מסייעת לצמצום זיהום האוויר, ולכן ישנה מגמה הולכת וגוברת להרבות בשטחים ירוקים באזורי מגורים ובכלל.
- שימוש בתחבורה ציבורית – ככל שיש פחות כלי רכב על הכביש כך נגרם פחות זיהום אוויר. בישראל הזיהום הנגרם ממכוניות מהווה 60% מכלל זיהום האוויר.
- מִחזור – עידוד האוכלוסייה למחזור חומרים בלתי מתכלים (כגון פלסטיק) תורם למניעת זיהום אוויר בכמה אופנים: ראשית, החיסכון באשפה מצמצם את כמות האשפה שצריך לשרוף, ושנית המחזור גורם לצמצום הייצור במפעלים וכך לצמצום הזיהום הנגרם ממפעלים אלו.
- הפקת אנרגיה סולארית – בנוסף ליתרונותיה הרבים היא חוסכת צורך בייצור חשמל מדלק הפוגע בסביבה.
ראו גם: