השתלת ריאה היא פרוצדורה כירורגית בה מחליפים ריאה חולה בריאה אחרת שמקורה מתורם. ברוב המקרים השתלת ריאה תתבצע מחולה שנפטר, מכיוון שקשה מאוד לתורם חי לתפקד עם ריאה בריאה אחת.
עם זאת, במקרים שניתן להסתפק בהשתלת אונה (כמו לדוגמא בילדים), ניתן בהחלט לשקול תרומה מהחי.
השתלת ריאה מיועדת לחולים עם מחלה ריאתית קשה ביותר שאינם מצליחים לתפקד באופן תקין, וללא תרומת ריאה לא יצליחו לשרוד.
בהתאם למצב הגופני של החולים, מחליטים האם להשתיל ריאה אחת בלבד, שתי ריאות או לבצע השתלה משולבת של שתי ריאות ולב.
רשימת ההמתנה לריאות להשתלה ארוכה ביותר, ועל כן על החולים המועמדים להשתלת ריאות לעבור בדיקות התאמה רבות על מנת לוודא שגופם יעמוד בניתוח, הריאה המושתלת לא תידחה והחשוב מכל, שהם ישמרו על הריאה שקיבלו בצורה טובה.
יש לזכור שמאגר האיברים להשתלה בישראל מצומצם ביותר, ואי לכך פעמים רבות חולים קשים לא מצליחים לשרוד עד הניתוח המיוחל.
התקופה שלפני הניתוח להשתלת הריאה
מכיוון שמספר האנשים שייהנו מהשתלת ריאה גדול בהרבה ממספר התורמים, מושקעים מאמצים רבים בבחירת המועמדים להשתלה ובהכנתם לניתוח.
הרציונל הוא שבחירת מועמדים מתאימים תגדיל באופן משמעותי את סיכויי הצלחת הניתוח (שנחשב לקשה ביותר בכל מקרה) ותעזור להם ליהנות מהריאות בצורה הטובה ביותר. בזמן בחירת המועמדים וההכנה לניתוח ההשתלה, מבוצעים מספר שלבים:
- התאמת סוג הדם – על מנת להקטין את הסיכויים לדחיית האיבר, יש להתאים סוג דם ובמקרים מסוימים אף לבצע בדיקות התאמה מתקדמות יותר. כידוע, מערכת החיסון של המושתל תוקפת את האיבר החדש, ובמקרים של התאמה טובה התהליך החיסוני פחות חמור ומאפשר לאיבר המושתל לשרוד.
- התאמת האיבר מבחינת הגודל – הריאות הן איבר בעל נפח, וחשוב מאוד להתאים את נפח הריאה המושתלת למימדי האדם שמקבל אותה. ריאה גדולה מדי לא תיכנס אל בית החזה, ואילו ריאה קטנה לא תספק נפח אוויר בהתאם לצרכי הגוף.
- הערכת חומרת המחלה הריאתית – אחת לתקופה יש להעריך את חומרת המחלה ואת הצורך בהשתלה. לעתים, מועמדים נכנסים לרשימת ההשתלות כאשר המחלה מופיעה בצורה קלה יחסית, אך בזמן ההמתנה המצב מחמיר ומאפשר לקדם אותם ברשימת ההמתנה להשתלה (כמובן שהעדיפות להשתלה תהיה לאדם בעל חומרת המחלה הגדולה יותר, שלא ישרוד זמן רב ללא ריאה חדשה). במקרים אלה מבצעים בדיקות תפקודי ריאה, בדיקות דם שונות (בעיקר גזים בדם ומדדים נוספים), ומבצעים הערכה קלינית אובייקטיבית לגבי מצב החולים.
- הערכת הבריאות הכללית של המטופל – הניתוח להשתלת ריאה הוא ניתוח קשה ומסובך, ועל מנת להבטיח את הצלחתו על המושתל להיות בריא ויציב. מטופלים אשר סובלים ממחלות רקע כמו אי ספיקת לב, הפרעה בתפקודי כליה, סכרת או מצבים רפואיים אחרים בדרך כלל אינם מתאימים לניתוח המסובך. לעומתם, אנשים בריאים אשר סובלים ממחלה ריאתית בלבד מתאימים יותר לניתוח, וסיכויי ההצלחה שלהם לשרוד את ההרדמה, הניתוח ותקופת ההתאוששות טובים יותר.
- הערכת המצב הפסיכו-סוציאלי של המטופל – מושתלי ריאה חייבים לעבור הערכה פסיכולוגית וסוציאלית, על מנת להבטיח שישמרו על הריאה שיקבלו כראוי. לאחר הניתוח הקשה, עליהם לעמוד בטיפול קבוע בתרופות נוגדות דחיה ולהקפיד על אורח חיים בריא ולכן עליהם להראות אחריות להיענות לטיפול והבנה של חשיבות השמירה על האיבר. אנשים החסרים את הסביבה התומכת או מקיימים באופן קבוע אורח חיים (כמו לדוגמא מעשנים כבדים) לא בריא נחשבים למועמדים פחות טובים להשתלת ריאות.