מד שיא הנשיפה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תקינות ריאות

תקינות ריאותמד שיא הנשיפה, או בשמו הלועזי Peak Flow Meter משמש להערכת מצב הנשימה אצל חולי אסתמה ובמחלות ריאות נוספות.

זהו מכשיר פשוט ביותר שמצוי במרפאות ובחדר המיון ומאפשר לבדוק את תפקודי הריאות ולהגיע להערכה גסה האם הם תקינים.

זהו צינור פלסטיק אליו נושפים אוויר בשיא הכוח, ובאמצעות שנתות מיוחדות ניתן להעריך את מצב הנשימה.

קיים תקנון לגבי התוצאות התקינות על פי גיל וגובה, ותוצאות לא תקינות מגבירות את החשד שמדובר באסתמה.

מתי משתמשים במד שיא הנשיפה?

השימוש במד שיא הנשיפה מאפשר לרופא להעריך את היכולת הנשימתית של המטופל בצורה מהירה ופשוטה.

בניגוד לבדיקות אבחנתיות אחרות כמו ספירומטריה, בדיקת מד שיא הנשיפה פשוטה מאוד ואורכת מספר שניות בלבד, ולכן נפוצה מאוד.

כמו כן, הפעלת המכשיר ופענוח התוצאות לא דורשים הכשרה מיוחדת וכל רופא יכול להשתמש במכשיר זה על מנת לבדוק את תפקודי הנשימה של חוליו. השימוש העיקרי במד שיא הנשיפה מתבצע במקרים הבאים:

  • חולים עם חשד לאסתמה המגיעים לחדר המיון – בזכות השימוש במכשיר ניתן להעריך את מצב הנשימה שלהם ולהעניק טיפול ראשוני במקרה הצורך.
  • בדיקות סקר – בדיקות אצל מועמדים לשירות ביטחון או בקבוצות ספורט שונות כוללות שימוש במד שיא הנשיפה, על מנת לאבחן חולי אסתמה או כאלה עם הפרעות נשימה.
  • הערכה של המצב אצל חולי אסתמה – לחולים שכבר אובחנו, מכשיר מד שיא הנשיפה מאפשר לבדוק את תפקודי הנשימה על בסיס יום יומי. בזכות השימוש במכשיר החולים יכולים להעריך את מצב מערכת הנשימה ולחשוד האם עלול להופיע התקף בקרוב. כמו כן, שיפור התוצאות במכשיר יכול להראות על הצלחת הטיפול בתרופות.
  • להערכת השפעת גורמים סביבתיים – כידוע אסתמה מושפעת רבות מגורמים סביבתיים ואלרגנים שונים כמו אבק, בעלי חיים או זיהום אוויר. בזכות השימוש במכשיר ניתן לבדוק איך מערכת הנשימה מושפעת על ידי נוכחות או היעדר גורמים מסכנים, ולהתמודד איתם בהתאם.

מתי יש צורך בשימוש ביתי במד שיא הנשיפה?

מד שיא הנשיפה הוא מכשיר זול ופשוט לשימוש, ולכן ניתן להשתמש בו באופן ביתי בצורה קלה ופשוטה מאוד. השימוש הביתי לא חיוני לכל חולי האסתמה, אך חשוב מאוד אצל החולים הבאים:

  • חולים שאובחנו לאחרונה – אצל חולים אלה קיימת חשיבות לשימוש קבוע במד שיא הנשיפה, על מנת לבחון את מצב הריאות ולהבין האם הטיפול עוזר. רופא הריאות ייעץ לחולים אלה לעקוב אחר תפקודי הנשימה שלהם במטרה להעריך את חומרת הסימפטומים ולראות האם הטיפול עוזר.
  • חולים שאינם יציבים – אלה חולים שעלולים לפתח התקפים "ללא התראה מוקדמת", ונמצאים בסיכון רב לסיבוכים. ועל כן על חולים אלה לעקוב אחר תפקודי הנשימה ולהעריך באמצעות מד שיא הנשיפה האם מתקרב לו התקף.

תוצאות בדיקת מד שיא הנשיפה

התוצאות של בדיקת מד שיא הנשיפה מושוות לטבלאות מתוקננות לגובה ולגיל או מושוות לשיא האישי של המטופל. במידה ומדובר במבוגר, עדיף להשתמש בשיא האישי, ואילו אצל ילדים הגדלים ומתפתחים נוטים להשתמש יותר בטבלאות השונות. קיימים 3 סוגי תוצאות:

  • 80-100% מהשיא האישי – תוצאה תקינה, וניתן להמשיך בטיפול התרופתי ואף לנסות להפחית אותו.
  • 50-80% מהשיא האישי – מצב שאינו יציב ועלולים להתפתח התקפים. במידה ומדידות רבות מראות תוצאה כזו יש לשקול עליה בשלב הטיפול.
  • פחות מ-50% מהשיא האישי – תפקודי נשימה ירודים מאוד, ויש לפנות לרופא על מנת לשנות את משטר הטיפול ולהגביר את השימוש בתרופות.

ראו גם:

מהו תפקיד המשאף? לחולי אסתמה

טיפול תרופתי נגד אסתמה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן