אסטמה היא מחלה מעיקה של הריאות הגורמת לצפצופי נשימה, לחץ בחזה ושיעול. אך כיום קיימת תקווה לחולים, באמצעות תרופה חדשה. המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) קובע שמתוך 39.5 מיליוני החולים שנפגעו מאסטמה, 10.5 מיליון הם ילדים. למרות שהמחלה ניתנת לשליטה באמצעות נטילת תרופות והימנעות מפעילות גופנית מאומצת, אסטמה היא מצב ארוך טווח שעלול להשפיע על אנשים רבים במהלך חייהם.
כיום, מחקר חדש, במימון נוברטיס פרמצבטיקה, המכון הלאומי לבריאות ומחקר בבריטניה, ומחלקת דרכי הנשימה של האיחוד האירופאי, מראה כי גלולת האסטמה החדשה הראשונה בעשרים השנים האחרונות, מראה הבטחה בהפחתה משמעותית בחומרת תסמיני האסטמה.
גילוי התרופה החדשה
המחקר נערך בראשות מדענים מאוניברסיטת לסטר שבבריטניה, המדווחים שהגלולה יכולה להחליף טיפולים עתידיים לאסטמה. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת הרפואי לנצט.
במחקר השתתפו 61 אנשים, שחולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה 225 מיליגרם של התרופה הנקראת Fevipiprant, פעמיים ביום למשך שלושה חודשים. במקביל, הקבוצה השנייה קיבלה כדור פלצבו. שתי הגלולות נלקחו בנוסף לתרופות שנקבעו למשתתפים לטיפול באסטמה.
תרופה משופרת לתפקוד הריאות עם פרופיל בטיחות חיובי
לצורך המחקר, החוקרים ביקשו להעריך את השפעת התרופה על דלקת בדרכי הנשימה באמצעות מדידת דלקת של תאי דם לבנים, אשר מגבירה אסטמה, ומשמשת למדידת חומרת התסמינים.
לדוגמא, אנשים ללא אסטמה מקבלים בבדיקה זו תוצאות של פחות מאחוז אחד קריאה, בעוד שחולי אסטמה בדרגה בינונית עד חמורה מקבלים תוצאות קריאה של כחמישה אחוזים. תוצאות המחקר הראו שהמשתתפים עם אסטמה בינונית עד חמורה שלקחו את התרופה Fevipiprant, קיבלו קריאה מופחתת בממוצע של 5.4% למשך שלושה חודשים.
ייחודיות המחקר
המדענים מדווחים שייחוד המחקר מתבטא בכך שהוא כלל מדידות תסמיני תפקוד ריאות באמצעות בדיקת נשימה, דגימת דופן דרכי הנשימה וסריקות CT של החזה על מנת לקבל תמונה מלאה של אופן הפעולה של התרופה החדשה.
החוקרים מוסיפים שהגלולה נושאת פרופיל בטיחותי חיובי, שכן לא דווחו מקרי מוות או תופעות לוואי חמורות, ולא אובחנו נסיגות במצב הבריאותי של המטופלים, שהיו קשורות לתרופה. השלבים הבאים כוללים הערכת הגלולה בניסויים קליניים בשלב מאוחר יותר של יעילות בחולי אסטמה קשה.
ביקורות המחקר – המחקר בוצע על ידי חוקרים ממגוון מוסדות, כולל אוניברסיטת לסטר ואוניברסיטת אוקספורט בבריטניה, בשיתוף עם חברת נוברטיס בשווייץ. מימון מחקרים בתעשיית התרופות אינו מהלך יוצא דופן, אך ארבעה מהחוקרים הועסקו על ידי חברת נוברטיס, ומצב זה מייצג ניגוד אינטרסים אפשרי, אשר צוין בבירור במחקר. מבקרי המחקר טוענים שהטענות לפיהן Fevipiprant היא "תרופת פלא" שיכולה לסמן את "הסוף למשאפים", היא מוגזמת, וכי אופטימיות זהירה תהיה גישה טובה יותר.
תגובת החוקרים לביקורות – החוקרים סבורים כי בהשוואה לפלצבו, התרופה הפחיתה באופן משמעותי דלקת אוזינופילים בכבד ובצנרת הדם בחולי אסטמה מתונה עד חמורה, ואוזינופיליה של כיח. לדעתם התרופה Fevipiprant מפחיתה דלקות בדרכי הנשימה, ונסבלת היטב בקרב החולים.