ריאות

טיפול בנפחת

טיפול בנפחתאמנם לא ניתן לרפא את מחלת הנפחת ולהחזיר את הריאות למצב הקודם, אך טיפול יעיל ונכון יכול למנוע את התדרדרות המצב, להקל על הסימפטומים ולשפר את הפרוגנוזה.מטרת הטיפול בנפחת מתבססת על שיפור יכולת הנשימה והגדלת ריווי החמצן בדם, ובצורה זו מונעים גם את התקדמות המחלה והופעת סימפטומים נוספים.

הפסקת עישון

הדרך הטובה ביותר להפחית את סימני מחלת הנפחת היא הפסקת עישון. העישון הוא הגורם המרכזי להתפתחות המחלה, והפסקתו עוזרת בצורה טובה להפסיק את הופעת הסימפטומים ולמנוע את התקדמות המחלה.

הפסקת עישון היא קשה ביותר ולכן אין לעשות זאת לבד אלא להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי תוכניות גמילה, שימוש במדבקות או תרופות וטיפול במסגרת קבוצתית. גמילה מעישון המתבצעת בצורה מסודרת ומקצועית היא בעלת סיכויי הצלחה גדולים יותר, ולכן מומלץ מאוד להתחיל בתהליכי גמילה כבר בגיל צעיר.

טיפול תרופתי

קיימים מספר סוגים של טיפול תרופתי למחלת הנפחת:

שימוש בחמצן

אצל חולים הסובלים מנפחת קשה המתבטאת בריווי חמצן נמוך בדם, נוטים להשתמש בחמצן. השימוש בחמצן עוזר להפחתת הסימנים השונים, העלאת ריווי החמצן בדם והקלה על כל מהלך הנשימה של החולים. חולי אמפיזמה קשה מתאמצים מאוד במהלך הנשימה, ומבזבזים אנרגיה רבה על מנת לספק חמצן בכמות מספקת לגוף.

שימוש בחמצן עוזר להפחתת המאמץ ומשפר באופן חד משמעי את תהליך הנשימה ואת איכות החיים. ולכן, רוב חולי הנפחת מחזיקים בלון חמצן בביתם ומחוברים אליו ברוב שעות היום. כמו כן, קיימים בלוני חמצן ניידים המאפשרים לחולים לצאת מהבית לפרק זמן קצר.

שיקום נשימתי

תוכניות לשיקום הנשימה כוללות ביצוע תרגילים שונים אשר משפרים את הטכניקה הנשימתית ועוזרים להפחתת הקושי הנשימתי אותו חווים חולי האמפיזמה. השיקום המתבצע על ידי פיזיותרפיסטים כולל שימוש במכשירים שונים ו"חינוך" לגבי ההתנהגות היום יומית הנדרשת מחולה אמפיזמה.

רוב החולים עוברים טיפול כזה לפחות פעם בשבוע, וככל שמתחילים בו בשלב מוקדם יותר הוא משפיע בצורה משמעותית יותר על החיים.

ניתוח

הטיפול הכירורגי בחולי אמפיזמה כולל טיפול להקטנת נפח הריאה או השתלת ריאה. אלה טיפולים קיצוניים מאוד שאינם מתאימים לכל החולים, ובוחרים בהם במקרים ספציפיים בלבד.

Exit mobile version